• Články
  • Hypotéka na stavbu domu – jak postupovat

Hypotéka na stavbu domu – jak postupovat

Hypotéka na stavbu domu bude nejspíš zajímat každého, kdo se rozhodl stavět nebo rekonstruovat dům, a to nejen svépomocí. Pro tyto účely může být řešením klasická hypotéka nebo hypotéka se zálohovým čerpáním. U hypotéky se zálohovým čerpáním nemusíte dokládat jednotlivé faktury za konkrétní realizace – vše se řídí dle předem připraveného a schváleného rozpočtu.

Co je potřeba k hypotéce na stavbu domu

Sjednání každé hypotéky je velice podobné, budete potřebovat doklady, doložit účelu, příjmů a další. Pro hypotéku na dům se zálohovým čerpáním budete potřebovat navíc i detailní rozpočet, harmonogram prací, projektovou dokumentaci stavby a stavební povolení. Postup a potřebné dokumenty vám sdělí bankovní poradce na první schůzce. 

Při tvorbě položkového rozpočtu počítejte i s rezervou. Dbejte na to, aby byl rozpočet realistický a připravte se i na nečekané výdaje. Následně projdete připravenou dokumentaci společně s odhadcem banky, který zhodnotí, jestli je vámi připravený rozpočet realizovatelný. 

Až budete mít vše potřebné a banka vaši žádost o hypotéku schválí, můžete ji začít čerpat.

Čerpání hypotéky na stavbu domu

Hypotéka se zálohovým čerpáním na stavbu domu nebo rekonstrukci se čerpá postupně. Banka vám peníze posílá dle stanoveného rozpočtu a harmonogramu splátek. Můžete ji čerpat po menších částkách průběžně, ale také si nechat poslat větší část hned a zbytek rozložit do menších částek.

Jakmile hypotéku na stavbu domu dočerpáte, opět se sejdete s odhadcem. Ten ověří, zda byly peníze použity řádně a dle stanoveného rozvrhu.

Hypotéka na stavbu domu má tedy velkou výhodu v tom, že čerpání peněz probíhá podle potřeby a postupu stavebních prací. Pokud se při realizaci nemovitosti cokoli stane, komunikujte s bankou.

Sjednat hypotéku na stavbu domu