Jak si sjednat hypotéku na dům

Pokud se rozhodujete koupit dům, budete řešit financování – nejčastěji prostřednictvím hypotéky na dům.

Jaké jsou podmínky získání hypotéky na dům

Prvním krokem je zjistit, jakou nemovitost chcete pořídit. Potom si na hypoteční kalkulačce orientačně spočítejte, jak by vaše hypotéka mohla vypadat, kolik by byla měsíční splátka, fixace, RPSN apod. Pokud máte vybráno, kontaktujte banku a domluvte se na podmínkách hypotéky. To můžete udělat na pobočce nebo si rovnou podejte žádost online z internetového bankovnictví. Při žádosti o hypotéku bude nutné doložit příjmy, které by měly být dostatečně vysoké, aby pokryly měsíční splátku a ještě vám zbylo na jiné životní náklady.

Jak vysokou hypotéku na dům mohu získat

Je dobré, pokud budete mít na pořízení nemovitosti i nějaké vlastní prostředky, protože ne vždy banka půjčuje na 100 % ceny nemovitosti. Vždy záleží na aktuálním LTV, které se v čase může měnit.

V roce 2024 obvykle platí, že na základě LTV stanovené ČNB banka obvykle může půjčit podle věku žadatele maximálně 90 % z hodnoty nemovitosti.

Pokud potřebujete vyšší hypotéku než 90 %, řešením může být například ručení druhou nemovitostí.

Výši hypotéky na dům ovlivňují vaše příjmy

Pokud si berete hypotéku na dům společně s manželem/manželkou, dokládáte příjmy oba. Ve všech případech je dobré pamatovat, že do příjmů vám vstupují renty, příjmy z pronájmu nemovitostí, mateřská apod.

Dle doporučení ČNB by výše splátky hypotéky neměla přesáhnout polovinu měsíčního čistého příjmu.

Do výše hypotéky vstupuje v neposlední řadě úroková sazba. Lze říci, že úroková sazba je jedním z klíčových prvků ovlivňujících výši hypotéky na dům. Má vliv jak na výši měsíční splátky, tak na celkové náklady na úvěr.

Mám zájem o hypotéku