KB Penzijní společnost podpoří výsadbu více než 800 stromů a keřů v pěti krajích ČR

KB Penzijní společnost spolu s Nadací KB letos podpoří výsadbu 718 stromů a 110 keřů v pěti krajích České republiky. Ve spolupráci s Nadací Partnerství se tradičně zapojuje do projektu „Sázíme budoucnost s KB Penzijní společností“, na který tentokrát uvolnila téměř 1,7 milionu korun. Žadatelé o grant mohli získat peníze především na obnovu alejí v krajině a péči o ně. Letos se sešlo celkem 39 žádostí, ze kterých odborná komise vybrala 12 projektů. Výsadba se uskuteční v krajích Středočeském, Královéhradeckém, Plzeňském, Olomouckém a Jihomoravském.

25. 7. 2024 10:00

„Do spolupráce na projektu Sázíme budoucnost jsme se zapojili před třemi roky. V uplynulých dvou letech bylo díky naší podpoře v české krajině vysázeno 1748 stromů a keřů. Letos k nim přibude dalších 828,“ shrnuje výsledky spolupráce členka představenstva KB Penzijní společnosti Jana Petrovská a doplňuje: „Uvědomujeme si, že péče o krajinu si zaslouží stejnou pozornost jako třeba snižování uhlíkové stopy nebo recyklace odpadů. Navíc tím podporujeme místní komunity, které se o dřeviny následně starají. My sami se do sázení také zapojujeme. V předchozích letech jsme sázeli stromy u cyklostezky ve Filipově na Čáslavsku nebo loni podél polní cesty v obci Buda u Mnichova Hradiště. Letos bychom rádi pomohli místním s obnovou a výsadbou stromořadí v okolí obce Chříč na konci křivoklátských lesů.“

Během tří let darovala KB Penzijní společnost ve spolupráci s Nadací KB na obnovu krajiny formou výsadby stromů a keřů více než 5 milionů korun. 

Grantový program „Sázíme budoucnost s KB Penzijní společností“ se zaměřuje na zvýšení odolnosti krajiny prostřednictvím výsadeb alejí a terénních úprav, které zlepšují její schopnost zadržovat vodu a bránit erozi půdy. Dalším cílem je podpora místních obyvatel v jejich snaze pečovat o své bezprostřední okolí a obecně o životní prostředí. Součástí projektů mohou být také přírodě blízké úpravy drobných vodních toků, studánek a pramenů v okolí alejí nebo prvky, které zpříjemní návštěvu upravených míst, např. lavičky a informační panely. O grant do výše 250 tisíc korun mohli žádat spolky, ústavy, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, příspěvkové organizace, společenství vlastníků jednotek, družstva, nadace a nadační fondy, školské právnické osoby, obce a svazky obcí. 

Přehled podpořených projektů v roce 2024

Olomoucký kraj

Skautská alej 3. etapa, žadatel Junák - český skaut, středisko Vládi Tylšara Olomouc, 22 stromů a 65 keřů
Záměrem je dokončení osázení polní komunikace na parcele č. 3352 v k. ú. Paseka v majetku obce Paseka, ovocnými stromy a doplnění aleje keři. Je plánováno umístění edukačního prvku.

Jihomoravský kraj

Ladenská alej 2. etapa, žadatel Ardea Břeclav Základní článek Hnutí Brontosaurus, 51 stromů
Obnova Ladenské aleje bude realizována podle předložené projektové dokumentace "Obnova Ladenské aleje, úsek svatá Anna", vypracované Ing. Přemyslem Krejčiříkem, Ph.D., s tím rozdílem, že bude v celém úseku použit výsadbový materiál Populus nigra "Italica" velikosti min odrostku 81 cm a více. Výsadba bude provedena na etapy a na podzim 2024 bude v rámci 2. etapy osazena část navazující na 1. etapu směrem ke kapličce sv. Anny v délce cca 250 m v počtu 51 ks topolu černého "Italica". Každý stromek bude opatřen jedním kůlem (modřín, dub nebo akát) a pletivem, který zajistí ochranu proti zvěři.

Obnova aleje u polní cesty v obci Dlouhá Lhota, žadatel Spolek pro agrosadařství, 160 stromů
V rámci projektu bychom rádi obnovili původní polní cestu, která vedla kolem božích muk, směrem k lesu. Cesta byla v rámci kolektivizace zemědělství rozorána a stromy dělící jednotlivé pozemky byly vytrhány. Rádi bychom zde vysadili na 160 ovocných stromů, starých odrůd slivoní a hrušní. Dále bychom zde chtěli umístit 2 lavičky a několik bidýlek pro dravce. Tento projekt výsadby navazuje na úspěšnou výsadbu jabloňovo-oskerušové aleje z roku 2022 a 2023. V současné době se nám daří spolupráce s místní komunitou, například při realizaci workshopů řezu a roubování.

Sázíme pro radost a s radostí, žadatel Spolek pro Rodinu, 20 stromů a 20 keřů
S dobrovolníky nejen z Horňácka založíme veřejnou komunitní ovocnou alej s bělokarpatskou loukou. Vysázeny budou staré odrůdy stromů a keřů. Kromě výsadby vznikne pouto mezi lidmi, stromy a krajinou, kde se sází. Věříme, že komunitní výsadba má obrovský potenciál. Sázení stromů je chytlavé téma, které lidi spojuje a může tak být sjednocujícím prvkem mezi skupinami, které by se třeba vůbec nepotkaly. Současně dojde k zadržování vody v krajině a celkové podpoře biodiverzity.

Stromořadí na kraji katastru obce Křižanovice, žadatel obec Křižanovice, 38 stromů
Výsadba podél obecní cesty na hranici katastru mezi obcemi Křižanovice a Letonice.

Výsadba stromořadí podél polní cesty v místní trati Vršky, žadatel obec Rohozec, 91 stromů
Osázení polní cesty přes trať Vršky. Délka cesty k osazení oboustranným stromořadím je 883 m. K osazení bude využita kombinace autochtonních dřevin (prostokořenné poloodrostky: javor babyka, klen, jeřáb ptačí) a ovocné sortimenty (prostokořenné špičáky: hrušně, třeště, jabloně a slivoně – za využití místních odolných sortimentů, včetně lokálních starých odrůd dle aktuální dostupnosti). Dále dojde k umístění 2 dřevěných laviček z kmenoviny od místních řezbářů.

Zelená kostra Olešnice, žadatel město Olešnice, 103 stromů
Cílem projektu je vysadit stromořadí 103 stromů (třešně a hrušně) podél polních cest, a propojit tak již stromořadí vysazená v minulých letech. Vznikne tak síť dřevinné vegetace, která bude sloužit nejen jako větrolam v místech vystavených věčnému proudění vzduchu, ale také zde nastanou lepší podmínky pro drobné živočichy, zemědělská krajina bude obohacena o vertikální rozměr a zmenší se měřítko obdělávané půdy. Také vznikne příjemná trasa pro pěší provoz zejména místních obyvatel lemovaná ovocnými stromy, které nabídnou především stín, ale také občerstvení.

Plzeňský kraj

Šťáhlavická cesta Ke křížku 3.etapa, žadatel obec Šťáhlavy, 20 stromů
Dojde ke zlepšení životního prostředí v okolí Šťáhlavic, k zadržování vody (vsakování), výsadba přispěje k dokončení stromové aleje podél cesty v polích vedoucí k sakrální památce. S touto cestou se v budoucnu počítá k pěšímu propojení se sousední obcí. Výsadbou se zvýší estetický i rekreační význam lokality. Zapojením veřejnosti do výsadby vhodného druhu stromů a následnou péčí o vysazenou zeleň dojde ke zvýšení zájmu občanů o životní prostředí.

Obnova a výsadba stromořadí v okolí obce Chříč, žadatel Ústav šlechtičen, 95 stromů a 25 keřů
Na konci křivoklátských lesů začíná Kralovicko, krajina rozlehlých půdních bloků a dožívajících ovocných stromořadí. V okolí obce Chříč, kde byl nedávno díky spolkové činnosti obnoven historický pivovar, bychom rádi započali s obnovou a výsadbou alejí - pro snížení větrné eroze, obnovu krajinného rázu postiženého kolektivizací, posílení biodiverzity i větší radost z procházky ve stínu stromů. Máme svolení obce i správce komunikace, zapojujeme do výsadby místní mateřskou i základní školu, a když se to podaří, i dobrovolné hasiče. 

Středočeský kraj 

Alej Cesta spojuje Vrábí, žadatel CESTA SPOJUJE, 26 stromů
Výsadba komunitní aleje ovocných vysokokmenů ve volné krajině v okrajové části u polní cesty, sloužící pro volnočasové aktivity, spojující Brandýs n.L. a Dřevčice. Výsadba bude provedena za účasti veřejnosti z obou obcí.   Bude vedena 15 m od hranice cesty, aby i v budoucnu byla mimo ochranná pásma sítí. Celková délka aleje je 252 m, stromy budou ve sponu 9 m. Dřeviny - třešně, jabloně, slivoně, hrušně jsou na stanovištně vhodné. Stromy budou kotveny ke třem kůlům s příčkami, ochráněné ovocnářskou síťkou proti zvěři, ochráněny bílým nátěrem. U vysazených stromů bude vytvořena zálivková mísa.

Revitalizace aleje Suchomasty-Málkov 2. etapa, žadatel PRO-LES, 32 stromů
Pokračování ve výsadbě ovocných stromů starých krajových odrůd. Vysazeno bude celkem 32 jabloní a hrušní do stávající ovocné aleje. Staré krajové odrůdy na semenných podnožích jsou vzhledem k měnícímu se klimatu vhodné s ohledem na jejich odolnost k suchu a škůdcům. Tato druhá etapa navazuje na výsadbu realizovanou v minulém roce, kdy zatím došlo ke stoprocentní ujímavosti vysazených stromů. Opět plánujeme zapojení místní komunity, což v loňském roce fungovalo jako výborný stmelovací prvek.

Královéhradecký kraj

Obnova hrušňové aleje, žadatel obec Nové Město, 60 stromů
Finanční prostředky chceme využít pro obnovení hrušňové aleje podél cyklostezky, která vede mimo frekventovanou lokalitu a spojuje tři obce. V projektu klademe důraz na citlivě zvolenou výsadbu dřevin, která bude druhově vhodná pro tuto krajinnou lokalitu.  V případě kladného vyhodnocení se budeme na realizaci projektu podílet vlastními silami za pomoci občanů naší i sousední obce. Od dětí až po seniory. Již nyní je naše cyklostezka místem pro aktivní odpočinek mnoha lidí a věříme, že si toto místo zaslouží další zvelebení.