• Články
  • Jak vyřídit žádost o půjčku snadno a rychle

Jak vyřídit žádost o půjčku snadno a rychle

Žádost o půjčku můžete vyřídit osobně na pobočce i online. Nejprve si ujasněte, kolik budete potřebovat půjčit a jaký typ půjčky si chcete vzít. Zjistěte, jak postupovat při žádosti o půjčku a jaké dokumenty budete potřebovat dodat.

Co si ujasnit před žádostí o půjčku

Nejprve si ujasněte, kolik si potřebujete půjčit, na jak dlouho a kolik můžete měsíčně splácet. Typ půjčky se odvíjí podle toho, na co si ji chcete vzít – jestli si chcete třeba půjčit na nové auto, potřebujete peníze do začátku podnikání nebo na cokoli jiného. Vedle klasického spotřebitelského úvěru se nabízí také kontokorent, když potřebujete jít na svém účtu do minusu, nebo kreditní karta, která poslouží nejen jako půjčka, ale ještě vám zajistí výhody při nákupech a cestování. Různé výše půjčky, splátek a doby splácení si můžete orientačně spočítat na úvěrové kalkulačce.

Banka po vás bude chtít doložit vaše příjmy a zeptá se i na výši vašich pravidelných výdajů, ty se už ale nijak nedokládají. Přesto, pokud o svých výdajích nemáte přehled, je dobré si je předem sepsat, abyste věděli, kolik si můžete dovolit měsíčně splácet. Do výdajů se počítá vše od nájmu, záloh na energie nebo splátek hypotéky po běžné výdaje za jídlo, dopravu, kroužky pro děti apod. 

Využijte při žádosti o půjčku předschválený limit

Pokud budete o půjčku žádat ve své bance, určitě se nejprve podívejte do internetového nebo mobilního bankovnictví na svůj předschválený limit pro půjčku. Předschválený limit vychází z příjmů, které vám chodí na účet, proto když si vezmete půjčku v rozmezí tohoto limitu, nemusíte obvykle příjem dál dokládat. O půjčku si můžete snadno zažádat online ve svém bankovnictví nebo si domluvit schůzku na pobočce.

Pokud předschválený limit nevidíte nebo potřebujete půjčit víc, než máte předschváleno, o půjčku si můžete zažádat stejným způsobem, tedy online nebo na pobočce. V tomto případě ale budete dokládat příjem. OSVČ a firmy (právnické osoby) dokládají příjmy jinak než zaměstnanci. Požadavky na dodané dokumenty se mohou lišit také podle toho, jestli žádáte o osobní půjčku, půjčku pro podnikatele nebo zvýhodněnou půjčku pro začínající podnikatele, kreditní kartu nebo kontokorent.

Dokumenty při žádosti o půjčku pro zaměstnance:

Od svého zaměstnavatele budete potřebovat vystavit potvrzení o příjmech. Formulář pro potvrzení příjmu si můžete stáhnout z webových stránek většiny bank. Pak už jen stačí nechat si ho v práci vyplnit a potvrdit – to obvykle vyřizuje mzdová účetní. Potvrzený formulář je obvykle platný po dobu 30 dnů od vystavení. Pokud vám do banky, kde si o půjčku žádáte, chodí výplata, možná že ani potvrzení o příjmech nebudete muset dokládat.

Banka po vás také může chtít dodat:

  • tři poslední výpisy z účtu,
  • občanský průkaz a případně i druhý průkaz totožnosti (řidičák nebo pas).

Nezapomeňte doložit dokumenty potvrzující příjmy z pronájmu nemovitosti, výživné nebo příjmy z kapitálového majetku (z akcií, fondů apod.), pokud je máte. 

Dokumenty při žádosti o půjčku pro podnikatele (OSVČ/firmy):

U OSVČ a živnostníků banka často potřebuje dodat poslední daňové přiznání. Pokud jste začínající podnikatel, můžete využít půjčku pro začínající podnikatele, a to už v prvním roce podnikání bez nutnosti dodání první účetní závěrky.

Dále může požadovat:

  • potvrzení od správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny o platbách nebo bezdlužnosti.
  • živnostenský list,
  • občanský průkaz.

Pokud jste OSVČ a daníte tzv. paušálem, nezapomeňte doložit dokumenty potvrzující příjmy z pronájmu firemních nemovitosti, příjmy z kapitálového majetku (z akcií, fondů apod.), pokud je vaše firma má. 

Jak si vyřídit žádost o půjčku

Abyste podali žádost o půjčku, kreditku, nebo kontokorent, nemusíte chodit na pobočku. Vše vyřídíte online v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Pokud upřednostňujete osobní jednání, můžete nás navštívit na pobočce, žádost o půjčku s vámi vyplní bankovní poradce.

Výše a termín splátky

Výši splátky si můžete nastavit podle svých možností – pokud například potřebujete snížit své měsíční výdaje, můžete si prodloužit celkovou dobu splácení. Je vhodné nastavit datum splátky tak, aby navazoval na vaši výplatu. Abyste si datum splátky nemuseli hlídat, můžeme si ji od vás stáhnout automaticky pomocí inkasa.

Co následuje po podání žádosti o půjčku

Žádost o půjčku banka zpracuje a následně, pokud je vše v pořádku, schválí. Stav zpracování půjčky můžete sledovat v nabídce „Mé objednávky“, kterou najdete v hlavním menu pod „Úvěry“. Krátce po schválení půjčky můžete peníze čerpat, banka vám je převede obvykle na váš běžný účet (případně zřídí speciální úvěrový účet, pokud se tak domluvíte). Schvalovací proces obvykle trvá pár dnů, podle výše a složitosti dané půjčky.

Mám zájem o půjčku