• Články
  • Možnosti financování podnikání

Možnosti financování podnikání

Podnikání v různých fázích lze financovat z různých zdrojů, ať už se jedná o vlastní finance, vklad společníka, půjčku od rodičů nebo přátel. V případě půjčky Vždy je nutné vždy sepsat alespoň základní smlouvu – kdo, komu, kolik a za jakých podmínek půjčuje. Výzvy v podnikání jsou různé a v mnoha případech je dobré zajistit financování od silného partnera, kterým může být banka. Možnosti financování podnikání jsou široké a každý produkt se hodí pro trochu jinou situaci. Tady je přehled několika základních.

1. Půjčka pro začínající podnikatele

Podnikatelé do 2 let od začátku podnikání mohou využít obvykle zvýhodněných specializovaných produktů pro začínající podnikatele. Například půjčka pro začínající podnikatele Profi úvěr Start, kdy můžete získat 100 000 Kč až 1 milion už v prvním roce podnikání bez nutnosti první účetní závěrky.

2. Úvěr pro podnikatele

Nabídka různých typů půjček pro podnikatele je poměrně široká. Pokrývá třeba financování oprav, nákupu materiálu, investice do majetku a mnoho dalších potřeb.

3. Kontokorent pro podnikatele

Kdo potřebuje účinně vyrovnávat výkyvy v příjmech a výdajích firmy a potřebuje mít peníze k dispozici okamžitě, je pro něj vhodný podnikatelský kontokorent s možností poměrně vysokých limitů.

4. Kreditní karta pro podnikatele

Kreditní karta business určená pro podnikatele a firmy je poměrně dobrý nástroj, pokud potřebujete dát platební kartu vašim zaměstnancům a nechcete z jakéhokoli důvodu dávat debetní kartu k firemním účtům. Kreditní karty mívají bezúročné období, ve kterém můžete vyčerpané peníze vrátit zpět bez úroků.

5. Podnikatelské provozní úvěry

Mnoho firem trápí výkyvy v cash flow, které jsou v určitých oborech naprosto obvyklé. Možnosti financování podnikání a překlenutí těchto situací umožní provozní úvěry. Ty je možné využít jednak na úhradu pohledávek a závazků, ale i na nezbytné investice, jakými jsou například nákupy strojů a materiálu.

6. Revolvingový úvěr

Revolvingový úvěr, je typ úvěru, který umožňuje klientovi čerpat, splácet a opět čerpat peníze až do dohodnutého limitu. Tento úvěr je flexibilní a je vhodný pro ty, kteří potřebují financovat průběžné výdaje nebo si chtějí udržet likviditu. Od kontokorentu se revolvingový úvěr se liší zejména tím, že je účelový a zároveň není vázaný na běžný účet.