• Články
  • Hypotéka na novostavbu nebo developerský projekt

Hypotéka na novostavbu nebo developerský projekt

Pořízení nemovitosti v developerském projektu představuje pro mnoho lidí cestu k bydlení, ale také zajímavou investici. K financování takového nákupu se často využívá hypotéka.

Jaká mohou být specifika hypotéky na developerský projekt

Vždy záleží na tom, v jaké fázi byt nebo dům v developerském projektu kupujete a jaké má daný developer nastavené podmínky například z pohledu záloh. 

Nastavení samotné hypotéky na developerský projekt může spočívat například v postupném čerpání financí. Peníze z hypotéky se developerovi mohou vyplácet v etapách, podle předem daného harmonogramusmluvních podmínek. V praxi to znamená, že kupujete byt v domě, který ještě není postaven a podle podmínek platíte v první fázi zálohu v určité výši, kterou čerpáte z hypotéky a po dokončení stavby (kolaudaci) doplácíte zůstatek kupní ceny (bývá obvykle vyšší).

Jiným příkladem může být, že zálohu zaplatíte z vlastních peněz a zároveň si žádáte o hypotéku s tím, že reálné čerpání hypotéky nastane například až za půl roku, kdy máte termín převzetí hotového bytu od developera. V tomto případě je obvykle nastaven způsob splácení tak, že v počáteční fázi se zpravidla splácí pouze úroky a po čerpání hypotéky začínáte splácet plnou splátku, tj. i s anuitními splátkami. Veškeré informace o tom, kolik kdy splácet najdete v návrhu žádosti o hypotéku, kterou vytvoříte společně s bankovním poradcem (nebo si sami požádáte online). V případě průtahů s dokončením stavby a předáním bytu do vašeho užívání kontaktujte banku a domluvte se na posunutí termínů čerpání vaší hypotéky. 

Postup pro získání a čerpání hypotéky

Vyberte si nemovitost a banku

V případe žádosti o hypotéku i její čerpání se mohou lišit dokumenty, které od vás bude banka požadovat. Často se stává, že vám developer doporučí banku, se kterou spolupracuje. Protože banka celý projekt detailně zná, nebudete muset dodávat dokumenty k nemovitosti. Obvykle má v tomto případě banka dopředu udělané i cenové odhady nemovitosti a další potřebné úkony, takže je možné hypotéku vyřídit poměrně rychle.

Podívejte se na přehled vybraných developerů, se kterými v KB spolupracujeme,.

Pokud si pořizujete nemovitost od developera a vyberete si banku, která přímo nespolupracuje s vaším s developerem, počítejte s tím, že budete muset dodat potřebnou dokumentaci k nemovitosti. Samotná vaše žádost o hypotéku se ale příliš lišit nebude.

Žádost o hypotéku na developerský projekt

Kolik si můžete půjčit a jak vysoká bude měsíční splátka, si můžete sami orientačně spočítat pomocí hypoteční kalkulačky.

Pro žádost o hypotéku na koupi bytu v developerském projektu je potřeba předložit:

  • občanský průkaz,
  • další doklad totožnosti,
  • smlouvu o smlouvě budoucí nebo kupní smlouvu uzavřenou s developerem,
  • potvrzení o výši příjmů od vašeho zaměstnavatele nebo poslední daňové přiznání a doklad o zaplacení daně z příjmu pro OSVČ,
  • další dokumenty na kterých se domluvíte s bankovním poradcem.

Dokumenty související s nemovitostí

Pokud banka s developerem spolupracuje, je pravděpodobné, že má veškeré potřebné dokumenty k nemovitosti k dispozici. Pokud ne, dá vám seznam potřebných dokumentů k dodání, který bude zahrnovat například výpis z katastru nemovitostí apod. 

Podmínky hypotéky

V návrhu budou uvedeny údaje jako měsíční splátka, doba fixace, úrok a předběžné datum čerpání. V případě, že se termín plánované kolaudace posune, dá se většinou s bankou domluvit na úpravě smlouvy.

Hlavní výhody hypotéky na novostavbu od developera u Komerční banky

  • Na novostavby se nevztahuje daň z nabytí nemovitosti, tj. neplatíte ji.
  • Na samotné čerpání hypotéky máte až 36 měsíců oproti běžným 24 měsícům.
  • Můžete získat zvýhodněné LTV s financováním až 90 % ceny nemovitosti.
  • Neplatíte za vedení hypotečního účtu ani za rezervaci zdrojů.

Mám zájem o hypotéku