Hypotéka na družstevní byt

Družstevní byty jsou zajímavou formou pro pořízení bydlení, protože bývají cenově výhodnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Jak si na družstevní byt půjčit?

Hypotéka na družstevní byt oproti bytu v osobním vlastnictví má svá specifika. Vlastnictví družstevního bytu znamená, že nevlastníte byt jako takový, ale podíl v bytovém družstvu.

Při zakoupení družstevního bytu se automaticky stanete členem družstva, což vám poté umožňuje byt užívat. Členové mají vlastnický podíl, z pohledu zákona nicméně byt jako takový nevlastníte a nejde tedy o nemovitost, na kterou by bylo možné uplatnit zástavní právo. Nelze na něj tedy použít klasickou hypotéku, existuje ale několik možností, jak družstevní byt financovat.

Hypotéka na družstevní byt a ručení jinou nemovitostí

Jedna z možností financování družstevního bytu je hypotéka, kde jako zástavu použijete jinou nemovitost, kterou máte v osobním vlastnictví. Pokud žádnou nevlastníte, lze jako zástavu použít nemovitost vlastněnou třetí osobou, kdy vlastníkem může ale nemusí být rodinný příslušník. Pokud nemovitost, kterou chcete zastavit, ještě není dokončena (dostavěna), je podmínkou, aby byla zapsána v katastru nemovitostí.

Předhypoteční úvěr

Na trhu existují i družstevní byty, u kterých je naplánován převod do osobního vlastnictví. Pokud víte, že družstevní byt přejde do osobního vlastnictví během 1–2 let, můžete využít tzv. předhypoteční úvěr. Jedná se o krátkodobou půjčku, která vám umožní financovat bydlení právě v situaci, kdy ještě nemáte nemovitost vhodnou k zajištění.

Čerpání úvěru je účelové s doložením konkrétních dokladů. Také je třeba dodat písemné potvrzení družstva o plánovaném převodu bytu do osobního vlastnictví. Jakmile se převod uskuteční, změní se předhypoteční úvěr v klasickou hypotéku, kdy ručíte svou vlastní nemovitostí.

Půjčka na bydlení

Pořízení družstevního bydlení můžete rovněž financovat pomocí půjčky na bydlení. Ta nabízí zvýhodněnou úrokovou sazbu a až 3 500 000 Kč bez zajištění nemovitostí nebo ručitelem a se splatností až 25 let. Financovat můžete jak novostavbu či starší nemovitost.


I když hypotéka na družstevní byt v pravém slova smyslu neexistuje, existuje řada způsobů, jak zajistit financování podílu v bytovém družstvu. Vždy je dobré konzultovat tuto záležitost s bankéřem, který zná bankovní produkty nejlépe a nabídne vám optimální možnosti financování.

Mám zájem o hypotéku