Hypotéka na chalupu/chatu

Chystáte se na nákup rekreačního objektu a přemýšlíte financováním nákupu pomocí hypotéky? Hypotéka na chalupu/chatu je běžný způsob financování. Domy a byty určené k bydlení se totiž od těch rekreačních mohou lišit, proto může mít hypotéka na chatu/chalupu odlišné parametry nebo požadavky pro její získání.

Kdy lze získat hypotéku na chatu/chalupu

Hypotéku na rekreační objekt nemusíte získat ve všech případech. Při koupi nemovitosti je proto potřeba dát si pozor na následující:

Popisné nebo evidenční číslo

Aby bylo možné získat hypotéku na chalupu/chatu, musí být nemovitost evidována v katastru nemovitostí, tj. musí mít číslo popisné nebo evidenční. Pokud ho nemá, banka takovou nemovitost jako zástavu nemůže přijmout.

Obyvatelnost

Banka obvykle poskytuje hypotéku pouze na nemovitosti, které jsou dlouhodobě obyvatelné. Důležité je, aby byla nemovitost pevně spojená se zemí a aby měla zázemí, které odpovídá dlouhodobému užívání. Patří sem například WC, kuchyně, koupelna a podobně. Nebo abyste měli plán, jak danou nemovitost zrekonstruovat. V tomto případě vše včas proberte s bankovním poradcem.

Vlastní pozemek

Na to je potřeba dát si velký pozor především u chat. Může se totiž stát, že chata stojí na pozemku, který je v dlouhodobém pronájmu. Její faktické užívání to nijak nekomplikuje, nicméně banka pravděpodobně hypotéku na takovou stavbu obvykle neposkytne.

Příjezdová komunikace

Nemovitost musí být přístupná, a to po přístupové cestě. Pokud se k ní dá dostat pouze po lesní pěšině, nebo je-li využívána cesta na pozemku jiného majitele bez jakéhokoli břemene, banka s nejvyšší pravděpodobností takovou nemovitost do zástavy nevezme a tím pádem na ni nemůže poskytnou hypotéku.


Na kolik by vyšla měsíční splátka u hypotéky na vaši chatu nebo chalupu, si snadno spočítáte v hypoteční kalkulačce.

Mám zájem o hypotéku