• Články
  • Jak funguje sloučení půjček a jaké má výhody

Jak funguje sloučení půjček a jaké má výhody

Pokud máte více půjček s různými podmínkami a termíny splatnosti, optimálním řešením může být jejich sloučení, neboli konsolidace. Po sloučení budete mít jen jednu půjčku a tedy jen jednu splátku, což vám pomůže získat nejen lepší kontrolu nad svými financemi, ale mnohdy i lepší podmínky, například nižší měsíční splátku nebo výhodnější úrokovou sazbu. Přečtěte si, jaké druhy půjček si můžete sloučit a jaké výhody vám to přinese.

Princip sloučení půjček

Banka vezme všechny vaše stávající závazky, které chcete sloučit. Na celkovou částku, která vám chybí doplatit, vám vytvoří nový úvěr a vaše staré závazky za vás poté původním věřitelům zaplatí. Vy tak budete splácet pouze jednu půjčku s jedním úrokem, v jedné měsíční splátce. Pokud budete potřebovat půjčit ještě další peníze navíc, je to s konsolidací možné. S bankou si můžete také dohodnout výši a termín splátek podle vašich potřeb, nejlépe tak, aby datum splatnosti navazoval například na vaši výplatu.

Jak by sloučení půjček mohlo vypadat ve vašem případě, si snadno spočítáte na kalkulačce konsolidace. Berte však v potaz, že výpočet je pouze orientační a může se lišit od podmínek, které vám potom stanoví banka.

Jaké závazky můžete sloučit:


Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření obvykle nejsou pro konsolidaci vhodné a jejich sloučení se řeší jinak. Pravidla jednotlivých bank se však mohou lišit.

Sloučením půjček můžete ušetřit

Sloučení půjček může přinést lepší podmínky, ať už ve formě nižších poplatků nebo v některých případech i výhodnější úrokové sazby. Většina bank dnes nabízí konsolidaci bez poplatků a s vedením účtu zdarma. Celková měsíční splátka může být nižší, pokud potřebujete snížit své měsíční výdaje, nebo vyšší, pokud se rozhodnete půjčku splatit rychleji. Novou, sloučenou půjčku si zkrátka můžete přizpůsobit, jak potřebujete.

Požadavky na sloučení půjček

Požadavky na konsolidaci půjček nejsou složité a podobají se žádosti o běžný úvěr. Budete potřebovat:

  • Seznam a součet vašich stávajících závazků, včetně půjček, kreditních karet, kontokorentů atd.
  • Platný průkaz totožnosti
  • Doklady o vašich příjmech (potvrzení příjmů od zaměstnavatele, nebo daňové přiznání, pokud jste OSVČ) – obvykle nemusíte dodávat, pokud žádáte o sloučení půjček u banky, kam vám pravidelně chodí příjem

Kdy a pro koho je sloučení půjček vhodné

Konsolidace půjček může být vhodná pro každého, kdo má několik úvěrů najednou s různými podmínkami a termíny splátek. Sloučením půjček si uděláte ve svých závazcích pořádek – budete si hlídat jen jeden termín splátky a hned uvidíte, kolik vám zbývá doplatit. Vždy je však důležité zhodnotit vaši individuální situaci. Sloučení půjček se může vyplatit v době, kdy banky nabízejí výhodnější podmínky, než jaké máte na svých stávajících úvěrech. V každém případě je dobré svůj záměr konzultovat nejprve s bankovním poradcem.

Požádejte si o sloučení půjček